KRYDDOR

Den oändliga kryddan

Kontakt

Purjolök, spenat, oliver, broccoli, zucchini, chilli, persilja, paprika, peppar, nigellafrö, vitlök, flingsalt.

Fyllig krydda som passa utmärkt till soppa, potatismos, potatissallad, varm eller kall, potatisbullar.

Bönbiffar, hummusröra, yoghurt som kall sås, dippa.

Salladsdressing, omelett, på knäckebröd, färskost, fisk, örtsmör.

Köttfärssås, grytor, köttfärslimpa.

Recept med denna krydda

Örtsmör

Blanda 2-3 msk. den oändliga kryddan med ca. 50 g. smör och en nypa flingsalt och du får ett utmärkt örtsmör.

 

Blomkålssoppa

Ett blomkålshuvud, 6 potatisar, 2 gula lökar, rapsolja, en liter vatten, två buljongtärningar, 2,5 dl valfri grädde.

Hacka alla grönsakerna grovt. Stek i rapsolja så att det blir blankt (blanchera)

Häll på grädde, vattnet och lägg i buljongtärningarna, salt och peppar.

Låt koka i 15 minuter. Mixa allt till en slät soppa.

Lägg i minst 2 msk Den oändliga kryddan, smaka av.

Dra av grytan från värmen och om du vill kan du lägga i torsk eller lax i i kuber.

Servera med surdegsbröd eller bruschetta.

Soppan går utmärkt att frysa.

Smaklig spis!

 

3 – Veckorssallad

 

1 kg vitkål

8 hg morot

2 röda lökar

1 röd paprika och en grön om man vill.

 

Strimla alla grönsakerna. Blanda dem och häll på 2 msk Den oändliga kryddan, eller mer, efter tycke och smak.

Koka upp dressingen, se receptet nedan, och häll över grönsakerna.

Täck väl och låt stå i kylskåp i några timmar före serveringen.

Håller i 3 veckor i kylskåp.

 

Dressing

1,5 dl äppelcidervinäger

0,5 dl socker

0,5 dl olivolja

0,5 dl rapsolja

2 msk örtsalt

Fler kryddor som kanske intresserar dig

Örtsalt

Örtsalt

Persilja, oregano, mejram, basilika, salvia, libbsticka, morot, havssalt och vitlök. Får numera mitt salt färdigblandat ( med libbsticka och morot ) säger därför av säkerhetsskäl att det kan förekomma spår av selleri. Gott till följande: Klyftpotatis, potatismos och...

läs mer
Midnattskryddan

Midnattskryddan

Tomat, persilja, oregano, basilika, lök, vitlök, medelhavssalt. Gott till följande: Rostat bröd med smör eller olja plus midnattskryddan och du har en bruschetta. Pastasås, köttbullar, potatismos, salladsdressing, färskost, créme fraiche eller turkisk yoghurt som kall...

läs mer
Pons

Pons

Himalayasalt, vitlök, rödlök, senapspulver, ingefära, persilja, dill, timjan. Gott till följande: Klyftpotatis, potatismos, färskost, som kall sås i créme fraiche eller turkisk yoghurt. På keso, fisk, lamm, kyckling, omelett, kokt - stekt ägg, salladsdressing,...

läs mer
I Hetaste Laget

I Hetaste Laget

Chili. piri-piri, persilja, bell-peppar, lök och spiskummin. Gott till följande: Chili con carne, grytor, potatismos, omelett, färskost, fisksoppa, wok, salladsdressing bara lite hetare. På sommaren marinerar jag i en mörk, lite söt öl. Aldrig olja. Tänk söt, salt,...

läs mer
Kärlekens krydda

Kärlekens krydda

Karl-Johan svamp, Scharlottenlök, tomat och basilika. Gott till följande: Pastasås, grytor, gratänger, pajer, omeletter. Även i osötat bröd, tänk på att låta kryddan svälla i vatten före allt blandas ner i degvätskan.

läs mer
En Handfull kryddor

En Handfull kryddor

Curry, äpple, belle peppar, lök, persilja och lite salt. I curryn finns: gurkmeja, svartpeppar, ingefära, kummin, bockhornsklöver, chili, koriander, spiskummin, lagerblad, citronskal, SELLERI, SENAP Eftersom det är så mycket äpple i kryddan passar den lika bra till...

läs mer